Cíger přijal kritiku svazu, překvapil ho Réwayův odchod do Montrealu

Foto: Vladimír Koláček

26. května 2016, 11:54

Adam Bagar

Slováci se potřetí v řadě na MS neprobojovali mezi osmičku nejlepších a znovu skončili těsně za branami play off na devátém místě. Letošní účinkování tamního reprezentačního výběru ve středu hodnotil Výkonný výbor SZLH, který měl směrem k vedení národního týmu také několik kritických podnětů. „Bavili jsme se otevřeně i o věcech, které nefungovaly. Kritika musí být a já nemám problém ji přijmout,“ hlásí slovenským novinářům hlavní trenér Zdeno Cíger.

„Ale to jsou běžné věci, které absolvuje snad každý trenér po skončení mistrovství světa. Řekli jsme si, co se nám povedlo a co naopak tolik ne. Sám jsem přiznal věci, které se musí zlepšit,“ říká Cíger, který na trenérském postu zažil svůj první velký turnaj. „Pokud nemáte zkušenosti, jako hráč i trenér, nemůžete být hned nejlepší. Přál bych si to, ale na této úrovni ještě nejsem, potřebuju zažít co nejvíc takových zápasů a turnajů,“ přiznává.

"Sehráli jsme dobré zápasy a dobré třetiny, ale musíme se naučit hrát celých šedesát minut."

Slováci přitom do šampionátu v ruském Petrohradu nevstoupili vůbec špatně. Zdolali Maďary i Francouze a ve třetím vystoupení s Bělorusy měli ještě po dvou třetinách k dobru dvě branky. Pak ovšem přišel nevídaný kolaps, který nalomil psychiku mladého Cígerova výběru. „Pořád říkám, že hráči musejí nabrat ty zkušenosti, v tom jsme byli slabí. Sehráli jsme dobré zápasy a dobré třetiny, ale musíme se naučit hrát celých šedesát minut.“

Naši východní sousedé ztratili čtyři zápasy za sebou, přesto shodou náhod bojovali o play off. V posledním zápase museli v základní hrací době porazit Američany, ale to se jim nepovedlo. Parta kolem bývalého hráče NHL sice vyhrála 3:2, ale rozhodující gól vstřelila v prodloužení, což bylo v tu chvíli málo. „Ukázali jsme, že hokej hrát umíme i proti silnému soupeři. Pro mě je tento zápas takovým odrazovým můstkem,“ vypráví Cíger.

Je strašné, kolik jsme zažili hněvu, nenávisti, kritiky a intrik, líčí Cíger »

Udělal by teď něco jinak? „Nebudu ničeho litovat, musíme si věřit a jít dál. Byly tam pozitivní i negativní věci, ale pro mě je podstatné, že jsme měli v kádru hráče, kteří nemají takové zkušenosti. Viděli kluky, kteří jsou někde jinde a zjistili, že hokej hrát umějí. Za tím si budu stát. Věřím, že do budoucna budeme kolektivnější a silnější. Musíme jenom zapracovat na psychice. Hráči musejí pochopit, že na to mají,“ zdůrazňuje Cíger.

Krátce po šampionátu podepsal Martin Réway nováčkovskou smlouvu s Montrealem. Na MS, kde ho dokonce navštívil manažer Marc Bergevin, se mu přitom nedařilo dle představ. „Jsem z toho překvapený. Podle mě mohl odehrát několik dobrých sezon v Evropě a jít do NHL jako hotový hráč. Vím, jak to tam funguje. Když se dostanete dolů, tak cesta nahoru je těžká. Ale on je kvalitní hokejista, tak ať to předvede,“ uzavírá šéf slovenské střídačky.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz