Cíger bere do Ruska pět hráčů z české extraligy, kapitánem Sekera

Foto: Michal Eger, cslh.cz

30. dubna 2016, 21:45

David Jahoda

Hlavní trenér slovenské reprezentace Zdeno Cíger oznámil po závěrečném utkání přípravy finální nominaci hráčů, se kterými vyrazí na světový šampionát do Ruska. V nominaci je celkem 25 hokejistů, pět z nich je z české extraligy – brankář Konrád, obránce Mikuš a útočníci Marcinko, Dravecký a Bakoš. Z NHL je v kádru Slováků čtveřice Sekera, Marinčin, Daňo a Jurčo. První z jmenovaných bude na MS slovenským kapitánem.

Tři brankáři, osm obránců a čtrnáct útočníků. Tak vypadá schéma nominace slovenské reprezentace na mistrovství světa v Moskvě a Petrohradu, které startuje v pátek 6. května. Mezi vyvolenými 25 hráči nechybí ani hokejisté z české Tipsport extraligy. Jsou jimi brankář Olomouce Branislav Konrád, obránce Sparty Juraj Mikuš a útočníci Vladimír Dravecký z Třince, pardubický Tomáš Marcinko a Martin Bakoš, muž, který rozhodl o libereckém titulu.

Ze slovenské extraligy bere hlavní kouč Slováků Zdeno Cíger jen trojici hráčů, a to útočníky Bartánuse s Hrnkou z Košic a zvolenského gólmana Baroše. Ten však zřejmě zatím na soupisku zapsán nebude, Cíger totiž ještě bude čekat na Petera Budaje, jenž v AHL stále hraje play off. Kapitánem slovenské reprezentace na ruském MS bude Andrej Sekera, obránce Edmontonu. Ten společně s dalším obráncem Martinem Marinčinem a útočníky Markem Daněm a Tomášem Jurčem tvoří čtveřici hráčů z NHL.

Sedm hráčů v nominaci Slovenska je z KHL, šest z nich působí v bratislavském Slovanu. Ze švédské nejvyšší soutěže je gólman Július Hudáček, obránci Graňák s Jarošem a forvardi Cehlárik a Libor Hudáček. V nominaci je i bývalý sparťanský útočník Martin Réway, hráč švýcarského Fribourgu.

Černého Petra po posledním utkání dostala čtveřice hráčů – trio obránců Lukáš Kozák, Oldrich KotvanAdamem Jánošíkem a útočník Michal Hlinka. „Je to realita. Chlapcům, kteří se nedostali do nominace, jsem řekl, že je mi líto. Je to nevděčná situace, ale museli jsme se s tím vyrovnat. Oddřeli tu sedm týdnů, je smutné, že nás musí opustit. Musíme se přes to přenést, oni to musí zvládnout,“ řekl pro hokej.sk Zdeno Cíger.

V závěrečné fázi přípravy před světovým šampionátem absolvovali slovenští hokejisté celkem osm přípravných zápasů. Po dvou prohrách proti Finsku a Rusku, přišlo jedno vítězství s Francií a dva úspěšné duely s výběrem Dánska. Mistrovství světa odstartují Slováci v sobotu 7. května proti výběru Maďarska. 

Závěrečná nominace Slovenska na MS v Rusku:

Brankáři: Július Hudáček (Örebro HK, Švédsko), Branislav Konrád (HC Olomouc), Samuel Baroš (HKM Zvolen, Slovensko).

Obránci: Dominik Graňák (Rögle BK, Švédsko), Christián Jaroš (Lulea HF, Švédsko), Andrej Meszároš (HK Sibir Novosibirsk, KHL), Michal Sersen, Ivan Švarný (oba HC Slovan Bratislava, KHL), Andrej Sekera (Edmonton Oilers, NHL), Martin Marinčin (Toronto Maple Leafs, NHL), Juraj Mikuš (HC Sparta Praha).

Útočníci: Marek Bartánus, Tomáš Hrnka (oba HC Košice, Slovensko), Peter Cehlárik (Lulea Hockey, Švédsko), Marko Daňo (Winnipeg Jets, NHL), Vladimír Dravecký (HC Oceláři Třinec), Libor Hudáček (Örebro HK, Švédsko), Patrik Lušňák, Pavol Skalický, Andrej Šťastný, Marek Viedenský (všichni HC Slovan Bratislava, KHL), Tomáš Marcinko (HC Dynamo Pardubice), Martin Réway (HC Fribourg-Gottéron, Švýcarsko), Martin Bakoš (Bílí Tygři Liberec), Tomáš Jurčo (Detroit Red Wings, NHL).

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz