Chyby děravé defenzivy? Tolik jich není ani v hobby hokeji, říká Varaďa

Foto: Karel Málek, Juniorský hokej

17. dubna 2017, 19:19

Václav Jáchim

(SPIŠSKÁ NOVÁ VES, od našeho zpravodaje) Je to k vzteku. Natěšená osmnáctka lační po skalpu soupeře z nejužší světové špičky, ovšem dva pokusy víceméně sama promrhala. Proti Švédům srazil hokejisty výkon v první polovině utkání, duel s USA rozjeli Češi parádně, ale pak předvedli hromadu chyb v defenzivě, což nebezpečný soupeř s radostí trestal. "Vstup se nám vydařil, potom jsme až nepochopitelně otevřeli hru. Inkasovali jsme hrozně laciné branky, v podstatě jsme si koledovali, aby tam padly. Výsledek je zklamáním," konstatuje trenér Václav Varaďa.

Přitom osmnáctce všechno hrálo do not. Už ve druhé minutě se dravec Machala prosadil v zakončení a otevřel skóre. Hokejistů byl plný led, dobře bruslili, napadali. Snažili se o aktivní boj a chtěli nutit soka k chybám. Místo toho ovšem sami nabídli Američanům šanci. Lépe řečeno hromadu šancí. Takový výpadek při defenzivní činnosti snad výběr za celou sezonu nepředvedl! Čím to? "No... Kdybych měl odpovědět, asi tam byla přemíra snahy. Kluci propadali. Na modré čáře jsme zaváhali, přeskočil nás soupeř, načež přišla dlouhá přihrávka na druhou modrou... Američané si v zakončení počínali lišácky, nekompromisně to narvali do brány," říká Varaďa.

Letošní reprezentace osmnáctiletých má nesporný útočný talent s mnoha zajímavými hráči. Jenomže na šampionátu musí klapat v první řadě obrana. Však také trenérský štáb formoval systém měsíce. V této věkové kategorii se nějaká chybka objeví, jenže teď jich bylo tolik, až se tomu nechtělo věřit. Jenom při české přesilovce v úvodu druhé třetiny, kdy na hanbě pykal Mismash, jeli na Škarka sami Poehling a pak Dhooghe, následně znovu z jasné pozice hrozil prvně jmenovaný.

Vybaví si Václav Varaďa utkání, které by během jeho působení u týmu nabídlo tolik výpadků? "Asi ne. Snad v nějakém hobby hokeji. Ale tohle ani tam není. Prostě to takhle bylo, zítra je nový den. Nevěšíme hlavy, máme další zápas a uvidíme," připomene. Hráčům řekl své o přestávce. Když pak po polovině utkání trefil Trortora třetí americký gól (jak jinak, po samostatném nájezdu), okamžitě si kouč vzal oddechový čas. Do konce druhého dějství se soupeř veselil ještě jednou, po čtvrté brance putoval na střídačku Jakub Škarek, místo něho nastoupil do brány Jiří Patera.

"Kubu jsem vytáhl já. Měl jsem pocit, že nemohl ani za jednu branku. Nechtěl jsem ho tam nechat déle," vysvětluje hlavní kouč. Poprvé se tedy na šampionátu představil českobudějovický Patera, někdejší brankář Slavie naskočil obdivuhodně. Chytil dvě trestná střílení, překonal ho až v 58. minutě z přesilovky Gildon. "Patera si počínal famózně. Před prvním trestným střílením jsem dával na led Kubu Škarka: buď aby vystřídal, nebo se snahou vykolejit amerického gólmana. Jirka se kousl a chytal výborně," oceňuje Varaďa.

Jenže hlavní problém zápasu už Češi vymazat nedokázali. Propady a laciné góly rozhodly. "Byl to zlom v zápase," souhlasí Varaďa. "Ve druhé třetině jsme měli příležitosti, bohužel neskončily gólem." Porážka 2:5 znamená druhé utkání v řadě bez bodového přísunu, vytěžit se dalo a mělo mnohem víc. "Švédové byli hratelní, Američané byli hratelní... Já bych raději, aby nebyli hratelní a zvítězili jsme," povídá jasně kouč. Češi dokončili zápas se zámořským výběrem poctivě, což Varaďa oceňuje. "Kluci to nevypustili, jeli až do konce. V úterý nás čeká další těžký zápas proti Rusku, nachystáme se, abychom ho zvládli. Z pohledu základní skupiny bude rozhodující," dodává.

Sborná na turnaji přemohla Tre Kronor, pak těsně padla s Američany. "V průběhu sezony jsme s Rusy měli dobrou bilanci. Oni tady hrají to, co o nich víme. Jsou výborní na kotouči, brankář jim chytá vcelku dobře. Některé zápasy hráli podobně jako my. Třeba vedli, ale nakonec o to v závěru přišli, což se jim stalo s Američany. Myslím, že to bude vyrovnaný souboj," říká Varaďa. Trenéři dosud drželi beze změn základní sestavu, tedy pokud nepočítáme zdravotní výpadky beků Galvase a Bukače. Může dojít na přesuny ve složení útoků, případně defenzivních dvojic? "Je to možné, ale teď je ještě hrozně brzy. Uvidíme, jak na tom budou Jakub Galvas a Daniel Bukač. O sestavě se rozhodneme během úterního dopoledne," uzavírá Varaďa.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz