Český sen realitou. Junioři přemohli Američany a slaví historické ZLATO!

Foto: Karel Švec, cslh.cz

13. srpna 2016, 19:42

Martin Voltr

Tak to je obrovská fantazie, český mládežnický hokej slaví jeden ze svých největších úspěchů historie! Reprezentanti do 18 let vůbec poprvé vyhráli Memoriál Ivana Hlinky, když se v nervydrásajícím finále pomstili Američanům za porážku ze skupiny a před bouřlivými fanoušky v Břeclavi vyhráli 4:3. Dva góly vstřelil Filip Zadina, ten rozhodující osm minut před koncem Ondřej Machala. Národní tým ukázal neuvěřitelnou soudržnost a dočkal se té nejcennější a nejkrásnější odměny!

Na finálovou bitvu se před stadionem už odpoledne stály dlouhé fronty na vstupenky, snad i proto reprezentanti v první třetině ukázali fanouškům hru, která by měla vést k úspěchu. Zatímco ve skupině byla jednoduchost a přímočarost doménou Američanů, tentokrát se mince obrátila. První gólovku měl po pěti minutách Dvořák, po vybídnutí Škvrněho však narazil na beton gólmana Primeaua.

Zanedlouho se ale Češi dočkali odměny za aktivitu. Kern vrátil puk k mantinelu Janu Hladoníkovi, který si včas všiml volného Filipa Zadiny a ten se trefil počtvrté za čtyři zápasy – 0:1! V prvním duelu přitom Češi nikdy nevedli. Hlavně z přečíslení hrozili i dál, jenže tři minuty před koncem šli poprvé do čtyř a potvrdila se slova Jakuba Škarka: Američané mají výborný první útok i přesilovky. Český brankář s vypětím všech sil vykopl tečovanou střelu, ale lídr kanadského bodování Sasha Chmelevski z velkého úhlu procpal puk do brány – 1:1.

To nebylo nic proti tomu, jak bláznivou zápletku ukázala druhá část. Američané dlouho měli svěžejší nohy, po minutě dorazil puk do prázdné klece Mick Messner a obrat byl na světě. Ke gólu paradoxně pomohla obětavost Kvasničky, jenž k Messnerovi puk odrazil. Ale plzeňský bek hrál jinak parádní zápas a v půlce zápasu srovnal účty, Češi totiž vyrazili do brejku ve čtyřech a po Kvasničkově nahrávce srovnal Filip Chytil – 2:2.

Nerozhodný stav vydržel jenom 27 sekund. V obraně chybovali tentokrát Varaďovi svěřenci a ve skvěle sehraném přečíslení nedal Škarkovi nárok obránce Tommy Miller. Po famózním zásahu gólmana proti tutovce Poehlinga se ale národní tým zase zvedl a ve 36. minutě opět srovnal Filip Zadina. Ač v rohu bojoval Jan Kern s přesilou, mazanou přihrávkou našel pardubického bombarďáka, jenž propálil Primeaua z první – 3:3.

Mohlo být ještě líp, kdyby americký brankář ve skvěle sehrané české přesilovce nezastavil na čáře Kautovu střelu, která se mu už kutálela za záda. Po přestávce se na břeclavském stadionu návaly radosti a smutku uklidnily, čekalo se na první velkou chybu. Nečekal jen Filip Zadina, který byl opravdu neskutečně při chuti a jen famózní Primeau mu doslova bránil v hattricku.

K rozuzlení duelu paradoxně vedl asi ten nejméně nápadný moment. Americký kapitán Poehling na buly neúmyslně píchl holí do slabin Jáchyma Kondelíka a rozhodčí ho poslali do sprch. Pětiminutovou přesilovkou Češi nepohrdli, do Galvasovy nabídky se totiž položil Ondřej Machala a trefil se parádně – 3:4! Hromová kulisa pak už dotlačila národní tým k závěrečné siréně a mohlo se slavit. Fantastický tým české osmnáctky poprvé v historii ovládl Memoriál Ivana Hlinky!

Finále Memoriálu Ivana Hlinky:

USA "18" – ČESKO "18" 3:4 (1:1, 2:2, 0:1)

Branky a nahrávky: 18. Chmelevski (Phillips), 22. Messner (Walsh, Poehling), 32. T. Miller (Messner) – 10. Zadina (Hladoník, Kern), 31. Chytil (Kvasnička), 36. Zadina (Kern, Hladoník), 53. Machala (Galvas).
Rozhodčí: Jeřábek, Hribik – Gebauer, Špůr.
Vyloučení: 3:1, navíc Poehling (USA) 5 minut + do konce utkání.
Využití: 1:1.
Střely na branku: 26:33.
Diváci: 2325.
Nejlepší hráči: Tommy Miller – Filip Zadina.
USA: Primeau – T. Miller, Inamoto, Walsh, Anderson, Keane, Phillips, Brickey, Mirageas – Pratt, Chmelevski, Lodnia – Pastujov, Poehling, Messner – McManus, Dovorany, Kastelic – Dougherty, M. Miller, Seitz. Trenér: Donatelli.
Česko: Škarek – Kvasnička, Mikyska, Galvas, Šalda, Bednář, Král, Bukač – Svoboda, Nečas, Kaut – Kern, Hladoník, Zadina – Machala, Kondelík, Safin – Chytil, Škvrně, Dvořák – Novák. Trenér: Varaďa.

Utkání o 3. místo:

ŠVÉDSKO – RUSKO 3:6 (0:4, 2:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 28. Aterius (Sylvergård), 39. Bemström (Zetterlund, Brännström), 54. Hugg (Lundeström) – 4. Svečnikov (Lipanov), 6. Čechovič (Svečnikov, Baranov), 11. Lobanov (Šaškov, Alexejev), 15. Svečnikov (Lipanov, Samorukov), 26. Marušev (Samorukov, Lobanov), 48. Kostin (Bicadze, Alexejev).

Konečné pořadí Memoriálu Ivana Hlinky:

1. Česko
2. USA
3. Rusko
4. Švédsko
5. Kanada
6. Finsko
7. Slovensko
8. Švýcarsko

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz