České Budějovice jsou mistrem WSM Ligy. Kdo je kdo v jejich týmu?

České Budějovice vyhrály WSM Ligu. | Foto: Pavel Kacerovský, hcmotor.cz

Motor vyhrál po dvanácti letech druhou nejvyšší soutěž, a tím si zajistil účast v baráži. Dokáže stejně jako ve výlukovém ročníku 2004/2005 postoupit do Tipsport extraligy?

Brankáři

Petr Kváča – Pokud by České Budějovice vybojovaly extraligu, s brankářským postem by si nemusely lámat hlavu. Kváča je věkem junior, přesto je pro klíčovou fázi sezony týmovou jedničkou. Na začátku ročníku sbíral zkušenosti v mateřských Benátkách nad Jizerou a o Vánocích se jako brankářská trojka zúčastnil mistrovství světa do dvaceti let v Montrealu. Teď čeká usměvavého mladíka další výzva.

David Gába – České Budějovice jsou jediným profesionálním týmem na jihu Čech, do mládežnických týmů se tak často stahují talentovaní hráči z blízkého okolí – jedním z nich byl i odchovanec Písku David Gába. V minulém ročníku chytal výborně, pak se ale zranil a do play off nezasáhl. Letos je dvaadvacetiletý brankář s nevelkou postavou připravený na střídačce.

Ondřej Bláha – V roce 2015 pomohl Motoru jako jednička do baráže. V této sezoně odchytal za České Budějovice jen dvanáct utkání a další starty přidal na hostování v Benátkách nad Jizerou. Objevil se také v Liberci. Ve 24 letech je nejstarším gólmanem na soupisce Jihočechů, nicméně stále má potenciál se zlepšovat.

V juniorce čeká na šanci talentovaný mládežnický reprezentant Jiří Patera. 

Foto: Pavel Kacerovský, hcmotor.cz

Obránci

Filip Novák – V roce 2010 se stal mistrem světa, dvakrát vyhrál Gagarinův pohár, během kariéry odehrál přes 400 utkání v KHL a naskočil i do NHL. Ve 34 letech se vrátil domů, aby pomohl Motoru do nejvyšší soutěže. Při zranění Lukáše Květoně nosí na dresu kapitánské céčko a v devíti zápasech play off získal osm bodů. Jeho přehled při přesilových hrách může být v baráži rozhodujícím faktorem. Mimochodem, vyzve také Pardubice, kde letos začal sezonu.

Mitchell Fillman – Není to kanadský obránce typu Chrise Prongera, který to na ledě řeže. Fillman je výborný bruslař, na jehož styl se krásně dívá. Většinu akcí se snaží řešit hokejově a vyniká poziční hrou. Je to zadák extraligových kvalit, na kterém by se v případě postupu dala postavit českobudějovická obrana. V týmu zůstane i pro další sezonu, nehledě na výsledek v baráži. Fillman se také stal vítězem druhého ročníku ankety Sympaťák WSM Ligy.

Roman Vráblík – Sedmadvacetiletý obránce odehrál za Motor všechny čtyři prvoligové sezony. Vráblík si rád zaútočí, často jsou tedy k vidění jeho průniky do útočného pásma. V základní části získal 25 bodů.

Pavel Pýcha – Jedno z nejpříjemnějších překvapení letošního ročníku. Čerstvě jednadvacetiletý obránce, který kvůli zranění vynechal polovinu uplynulé sezony, sice moc bodů nesbírá, je ale konstruktivní a nedělá zbytečné chyby. Zvláště úvod základní části ho zastihl ve skvělé formě a před svým dalším zraněním vedl ligovou statistiku +/-. V případě postupu by se časem mohl stát pilířem českobudějovického mužstva.

Žiga Pavlin – Urostlý Slovinec zaznamenal v základní části 35 bodů (jen jihlavský Jiří Říha byl z obránců produktivnější). Pavlin, který loni působil ve Slavii a před třemi lety se zúčastnil olympijských her v Soči, exceluje při přesilových hrách. Využívá v nich tvrdou střelu.

Ján Mucha – V základní části se několikrát ocitl mimo sestavu, v play off ale odehrál všech devět utkání. Třiatřicetiletý Slovák doplácel v předcházejících letech na častá zranění a oproti velmi povedené sezoně 2014/2015 je jeho ice time skromnější. 

Jakub Suchánek – Za minulou sezonu ho fanoušci vyhlásili nejlepším hráčem Motoru, teď není Jakub Suchánek ani v základní sestavě – dvaatřicetiletý bek odehrál v play off jen tři zápasy. Když bude potřeba, v baráži určitě odvede dobrou práci. Měří 195 centimetrů a váží přes metrák.

Dušan Žovinec – Ve vyřazovacích bojích byl většinou náhradníkem a v základní části dokonce zaskakoval v útoku. Žovinec je nadstandardním prvoligovým zadákem, konkurence v obraně Motoru je ale zkrátka velká. Žovinec vyrůstal ve sportovní rodině – jeho otec Dušan je pojmem v ženské kopané a sestra Vendula hraje úspěšně tenis. 

Martin Mazanec – Každoročně platí za jednoho z nejvylučovanějších hráčů WSM Ligy. Právě kvůli tvrdé a nebojácné hře si ho Motor před sezonou vyhlédl. Mazanec toho letos příliš neodehrál – v play off naskočil do dvou utkání. V tom posledním dostal diváky do varu bitkou se slávistou Martinem Bačou.

V základní části si za Motor zahráli i Lukáš Zíb a Michal Michal.

Foto: Pavel Kacerovský, hcmotor.cz

Útočníci

Luboš Rob – Další z hráčů, na kterém může Motor postavit extraligový tým na řadu sezon. V předcházejících třech prvoligových ročnících hrál navzdory nízkému věku výborně, letos hraje ještě o úroveň lépe. Jednadvacetiletého útočníka, jehož otec patří k ikonám české nejvyšší soutěže, nezastavilo ani zranění v průběhu základní části. 

Michal Chovan – Oproti loňsku se jeho výkony zvedly a z Chovana se stal rozdílový hráč. Ve formě je i po zranění – během semifinále nastřádal sedm bodů. 

Tomáš Nouza – V sérii proti Slavii chyběl, stihne se pro baráž vykurýrovat? Netřeba dodávat, že by jeho přítomnost byla pozitivně znát. V základní části byl se 42 body nejproduktivnějším hráčem týmu a popáté v řadě překonal dvacetigólovou hranici.

Miloslav Čermák – Hned za Nouzou skončil v klubovém bodování Miloslav Čermák, předsezonní posila ze Slavie. V play off už nebylo v Českých Budějovicích produktivnějšího hráče (5+5). Čermák je jednou z úderných zbraní Motoru při přesilových hrách.

Rok Pajić – Jednatřicetiletý útočník hrál v posledních zápasech v první lajně vedle Michala Chovana a Miloslava Čermáka. Slovinec, který má zkušenosti ze tří mistrovství světa elitní kategorie, je vyhlášeným technikem. Pokud v baráži dojde na nájezdy, byl by jistě jedním z adeptů na jejich provedení.

Tomáš Vak – Do Čech se vrátil po pěti sezonách v Kazachstánu. Motor si od osmatřicetiletého útočníka slibuje spoustu vyhraných vhazování a důraz v předbrankovém prostoru. V sedmnácti zápasech, které za České Budějovice ve WSM Lize stihl, získal tři body. Bude Vakův přínos v náročné baráži vzhledem k jeho zkušenostem markantnější? 

Vlastimil Dostálek – Dostálek je prototypem moderního útočníka. Má velkou sílu, je pohotový v předbrankovém prostoru, hraje důrazně, hituje a má střelecký instinkt. V play off zaznamenal v devíti zápasech čtyři body a v emotivním čtvrtfinále pomohl vyřadit mateřský Přerov, kde sezonu začínal. Do Motoru přišel na přestup z Komety Brno. 

Jiří Fronk – V základní části byl hodně vidět a drzými kličkami bavil publikum, v play off ale navrátilec ze zámořských soutěží odehrál jen čtyři utkání. Pod Antonínem Stavjaňou nemá v týmu nikdo nic jistého. Bude zajímavé sledovat, jakou roli bude Fronk v baráži mít.

Martin Heřman – Byla to jeho nejméně produktivní sezona od příchodu do Motoru. Heřmanův dvorní centr Josef Straka odešel do zahraničí, možná i proto dal ve 45 zápasech jen sedm gólů. V play off střelecky ožil a během devíti duelů se prosadil čtyřikrát. 

Vladimír Škoda – Škoda je motorem Motoru. Ač je v Kristových letech, stále má skvělou kondici. V základní části dal sedmnáct branek.

Benjamin Walker – Američan Walker už se letos v sestavě Českých Budějovic zřejmě neobjeví. Je to citelná ztráta – hrál skvěle a sbíral skoro bod na zápas. Sezonu mu bohužel zkazilo zranění.

Filip Vlček – Když měl Motor zaplněnou marodku, sáhl po písecké opoře Filipu Vlčkovi. Vyplatilo se – šikovný útočník drží  ve WSM Lize krok s ostatními (slabě řečeno) a jeho role v týmu není skromná.

Lukáš Květoň – Vynechal závěr základní části i celé play off, na baráž by ale mohl být českobudějovický kapitán připraven. Oproti loňské sezoně zůstal za očekáváním, v boji o extraligu by se ovšem jeho zkušenosti hodily.

Ondřej Šulek – Další z příjemných překvapení. Šulek řádil v juniorce a střelecky se prosazuje i mezi muži. Je oživením sestavy.

Štěpán Hřebejk – Přišel z extraligového Chomutova, má zkušenosti z reprezentace, přesto se v několika duelech nevešel do sestavy. V posledních utkáních hrál pravidelně.

Jakub Babka – Pro extraligové fanoušky možná neznámé jméno, ale vězte, že formace s Jakubem Babkou, Vladimírem Škodou a Ondřejem Šulkem šlape parádně.

Tomáš Guman – Před sezonou se vydal na zkušenou do Švédska, nakonec se vrátil zpět na jih Čech. Víc než za áčko nastupuje v juniorce, kde patří k tahounům týmu, který se rve v semifinále proti Třinci.

Jakub Doktor – Doktor je členem širšího kádru Motoru. V základní části naskočil do třinácti duelů, ve vyřazovacích bojích nehrál. Pro baráž bude připraven. Momentálně hraje za juniorku.

V základní části si za Motor zahráli také Josef Straka, Angelo Esposito, David Kuchejda, Lukáš Žálčík, Marek Sloboda, Tomáš Vochozka, Ladislav Marek, Dominik Volek a Dominik Točík.

České Budějovice vyhrály WSM Ligu.

České Budějovice vyhrály WSM Ligu. | Foto: Pavel Kacerovský, hcmotor.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz