Česká stopa ve finále: Neskutečné! Kanadu jsem porazil poprvé, září Fiala

Foto: iihf.com

19. května 2018, 22:55

Václav Jáchim

(KODAŇ, od našeho zpravodaje) Poslední tři roky hráli hokejisté Kanady pokaždé finále, letos ale musejí na boj o zlato zapomenout. Díky neskutečnému výkonu jim postup sebrali švýcarští bojovníci. Soupeři české reprezentace v základní skupině, kteří turnaj zahájili výhrou nad Rakušany za dva body, dřeli do posledních sil a dokázali položit favorita na lopatky. "Je to něco neskutečného. Poprvé jsem ve finále, poprvé jsem porazil Kanadu!" září Kevin Fiala.

Útočník s českými kořeny měl v nádherné bitvě velké slovo. Bruslař z Nashvillu přihrával na druhý švýcarský gól, jehož ve 30. minutě docílil Hofmann. Švýcaři tehdy vedli 2:1, rychle odpověděli na vyrovnávací branku Horvata. Ve třetím dějství skóroval z další početní výhody Haas a zámořské hvězdy pak už dokázaly jen snížit. "Jsem nadšený, takový zápas si bude člověk pamatovat celý život," líčí radostně Fiala.

Po utkání toho měl plné zuby, Švýcaři převedli ohromně obětavý výkon. Fiala v mixzóně hovořil anglicky, německy i švédsky, jelikož se na severu Evropy v minulosti hokejově zdokonaloval. Teď reprezentanty Tre Kronor vyzve v duelu o titul mistrů světa. "Proti Švédům hraju rád. Přestěhoval jsem se tam, když mi bylo šestnáct. Bude to pro mě velký zápas. Znám jejich hráče, ale budu se hlavně soustředit sám na sebe," připomíná.

>> Senzace! Švýcaři slaví finále, po Finech šokovali také Kanaďany

V základní skupině se Švýcaři rozjížděli pomaleji, Fiala u toho ještě nebyl. Po vyřazení Nashvillu z Stanley Cupu ovšem dorazil do Kodaně společně se spoluhráčem Romanem Josim. Tihle dva vydatně zvedli kvalitu týmu. Výběr helvétského kříže nejprve ve čtvrtfinále vyřadil Finy, teď si vyšlápl i na Kanadu, což je s ohledem na esa v kádru javorových listů i minulé úspěchy kanadských mužstev senzace. "Je tady McDavid, který v NHL udělal 108 bodů. Skvělý hráč. Oba týmy jsou na šampionátu výborné. Oni také měli velké šance, ale nás podržel brankář Genoni. Bylo neuvěřitelné, co všechno chytil," sklání poklonku parťákovi.

Ačkoli to čekal málokdo, Švýcaři v Kodani prožívají velkou hokejovou pohádku. Dosud jim téměř jako zázrak mohla připadat finálová účast na mistrovství světa 2013, svěřenci trenéra Simpsona tenkrát ve čtvrtfinále vyřadili Čechy a prohráli až závěrečnou bitu o zlato s domácími Švédy. Teď se oba protivníci utkají znovu. Tým kolem Fialy dokázal ohromnou věc, skalp Kanady je mimořádně sladký. Švýcaři to ovšem na javorové listy umějí, z posledních sedmi vzájemných duelů na MS vyhráli počtvrté!

Gregory Hofmann po vítězném semifinále

"Vážně? To jsem nevěděl," usměje se Fiala. "Sám jsem proti Kanadě hrál za národní tým poprvé." Oceňuje, s jakou vervou jeho spoluhráči duel zvládli. Ačkoli favorit v závěru přikládal pod kotel a Švýcary mačkal jako citrón, vyrovnat nedokázal. "Makali jsme jako tým, úplně všichni! Blokovali jsme střely a pomáhali jeden druhému," pochvaluje si. Zvláštní poděkování adresuje brankáři, Leonardo Genoni předvedl životní zápas. "Je to skvělý gólman, byl úžasný," dodává.

Švýcaři si po fantastickém výkonu užívají radost, ovšem v neděli půjdou znovu do akce. Naposledy. Výzva se jmenuje Švédsko. Odměna? Titul mistrů světa, což v historii dosud Švýcaři nikdy nedokázali. "Necháme tam všechno," slibuje útočník Nashvillu. Půjde o druhou švýcarskou účast ve finále světového turnaje v novodobé éře. Je zajímavé, že pět let starý úspěch ze Stockholmu pamatuje pouze pětice aktuálních reprezentantů, konkrétně brankář Berra, obránci Josi, Diaz, útočníci Moser a Niederreiter. Velký souboj o letošní světové zlato startuje v kadaňské Royal Aréně od 20:15 hodin.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz