Čechošvýcar Fiala se utká s idolem: Hrát proti Jágrovi bude nádhera

Foto: Pavel Lebeda, cslh.cz

Když se v minulosti objevil v Česku, většinou zamířil za babičkou, za příbuznými. Dnes čeká Kevina Fialu něco docela jiného. Jeden z největších talentů švýcarského hokeje nastoupí v Praze na mistrovství světa proti zemi, odkud pocházejí jeho rodiče.

Po nich má tmavovlasý útočník i české občanství, ale reprezentování „druhého domova“ nikdy nepřipadalo v úvahu. Fiala se narodil ve Švýcarsku, kde také vyrůstal a pod dohledem otce-trenéra rozvíjel hokejový um. Ve Švédsku, kam se vydal v 15 letech, o něj zase pečovala především máma. Alespoň zpočátku.

Nyní je Fialovi, který na různé úrovni zvládá pět jazyků, 18 let. Má za sebou draft NHL, kde si ho z 11. pozice stáhl Nashville, a krátkou zámořskou zkušenost. Za Švýcarsko coby velký talent odehrál v různých věkových kategoriích kupu zápasů, při nichž často zatápěl i Čechům.

„Proti nim jsem vždycky extra namotivovaný. Pokaždé chci vyhrát. Jsou to pro mě speciální zápasy,“ vysvětluje Fiala.

Trocha statistiky z velkých turnajů: na předposledním MS osmnáctek dal Fiala Česku gól a na další nahrál, na posledním MS dvacítek vsítil v pikantním duelu hned dva góly. Udivil především tím druhým, při němž projel takřka celé hřiště a z úhlu propálil překvapeného Vaněčka (na videu čas 2:00).

Teď rychlý křídelník poprvé nastoupí proti Čechům na seniorském šampionátu, kde neuvidí Vránu, Pastrňáka ani nikoho dalšího z bývalých soků. Vesměs narazí jen na ostřílené borce, mezi kterými nechybí hvězdy z NHL: Pavelec, Voráček anebo Fialův oblíbenec Jaromír Jágr.

„Spolu s Crosbym je to můj největší idol. Proti Crosbymu jsem stál na ledě v zápase s Kanadou, příště uvidím Jágra. Bude to nádhera,“ líčí třetí nejmladší hráč šampionátu.

Fiala tentokrát nepatří mezi největší tahouny Švýcarska. Na svém druhém mistrovství světa dospělých zatím v šesti kláních nasbíral jen dvě asistence. Na druhou stranu, Švýcaři momentálně mají v týmu jen jednoho forvarda, jenž bodoval víc než dvakrát – Damiena Brunnera (1+3).

Potvrdí se nelichotivý trend? 

„Nemáme tým jako Kanada, u nás nedávají góly všechny čtyři lajny, což musíme akceptovat,“ vykládá Fiala. „Dá se říct, že každý se řídí tím, že hlavní je obrana. Pak až myslíme na útočení.“

Jak defenzivní taktika vychází? Svěřenci kanadského kouče Hanlona se natrápili s outsidery, ale rovněž sebrali bod Švédům. Vyhořeli jen proti suverénní Kanadě, které podlehli 2:7. I tak už je jisté, že do čtvrtfinále půjdou ze čtvrté příčky, přičemž narazí na USA, Rusko, nebo Finsko. Stejnou perspektivu mají i třetí Češi.

Voráček a spol. mohli před klíčovým bojem v play-off jen těžko hledat protivníka, který by je lépe prověřil. Ač to možná zní překvapivě, Švýcaři porazili Česko hned pětkrát z posledních šesti zápasů na MS nebo olympiádě. Podobně tristní bilanci má český tým jen s Kanadou a Švédskem.

Zvítězí tentokrát Češi, nebo se k radosti Fialy potvrdí trend? Zápas v pražské O2 areně startuje ve 20:15.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz