Čaloun chválí Piráty, zklamala ho Kometa. Favorizuje Spartu a Motor

Foto: Jan Pidrman, piratichomutov.cz

15. února 2017, 15:15

Adam Bagar

Základní část Tipsport extraligy pomalu směřuje ke svému cíli. Zatímco Bílí Tygři mají v čele už luxusní devítibodový náskok a Dynamo s Energií se pomalu chystají na baráž, hodně zajímavé budou souboje o šestku a především desítku. Vždyť mezi devátou Plzní a dvanáctou Olomoucí je rozdíl pouhých čtyř bodů. "Tam je to šílené," hlásí bývalý reprezentant David Moravec, který společně s Janem Čalounem pro hokej.cz okomentoval závěr elitní tuzemské soutěže.

Do konce základní části zbývá sehrát už jen posledních sedm kol. Za obhajobou Prezidentova poháru kráčí Bílí Tygři, kteří mají v čele už luxusní náskok devíti bodů před druhými Oceláři. A ten by už neměli ztratit. „Liberec už si vítězství v dlouhodobé části pohlídá,“ shodují se Jan Čaloun s Davidem Moravcem. Na Třinec potom šest bodů ztrácejí Hradec Králové a Sparta. Ta má oproti Slezanům ještě k dobru domácí duel s Olomoucí.

Čaloun: Piráti jsou příjemným překvapením, zasloužili by si šestku

„Sparta se bude chtít určitě posunout výše. Poslední dobou to měla velmi náročné kvůli účasti v Lize mistrů, kde výborně reprezentovala český hokej,“ pokyvuje Čaloun. Na pátém místě se vyhřívá Kometa, šestý je Litvínov a do elitní šestky se tlačí ještě sedmý Chomutov. „Souboj o přímý postup do čtvrtfinále bude zajímavý. Trošku mě zklamala Kometa. Čekal jsem, že bude hrát o čelo tabulky,“ přiznává bývalý reprezentant a hráč NHL.

„Kometa má skoro každým rokem takový výpadek, který ji potom stojí lepší umístění. I když letos je hodně zapříčiněn také zraněními,“ doplňuje David Moravec. Obě legendy však chválí Piráty. „Pro mě jsou příjemným překvapením. Čekal jsem, že budou hrát spíš o desítku. Za tu dlouhodobou práci by si šestku zasloužili,“ líčí Čaloun. „Piráti určitě můžou soupeře potrápit, ale Vítkovice už to budou mít hodně těžké,“ myslí si Moravec.

Moravec: Bitva o desítku? Je to tam šílené! Záleží na aktuální formě

Ostravané figurují na osmé pozici a v předkole by neměli chybět. Ale jinak bude bitva o elitní desítku pořádně bláznivá. Dvanáctá Mora ztrácí na devátou Plzeň pouhé čtyři body, mezi nimi najdeme ještě Mladou Boleslav a Zlín. Dva z tohoto kvarteta budou smutnit. „Je to tam šílené. Je těžké někoho tipnout, to je jako věštění z křišťálové koule. Bude záležet na aktuální formě, hlavně doma nesmějí tyto mančafty ztrácet body,“ ví Moravec.

To Čaloun je o něco odvážnější a aspoň na jeden tým ukázal. „Podle mě Plzeň se do play off dostane. Po tom špatném startu se zvedli a mají stabilní formu. Ale kdo postoupí s nimi, tak to opravdu nevím. Budou rozhodovat maličkosti. Pro ty týmy je to už teď takové malé play off.“ A na chvostu tabulky se s výrazným odstupem krčí Dynamo s Energií, už takřka jistí účastníci baráže, v níž se představí také dva nejlepší týmy z WSM Ligy.

Čaloun: Motor má šanci, jeden z extraligových týmů může spadnout

„Ta ztráta je velká. Myslím, že Pardubice i Karlovy Vary už teď ladí formu a připravují se na baráž,“ má jasno Moravec. „A budou to mít hodně těžké, první ligu totiž sleduju. Kladno nebo České Budějovice jsou silní. Motor má určitě šanci postoupit, hraje velmi dobrý hokej a má zkušený mančaft. Jeden z extraligových týmů může klidně spadnout. Baráž bude v této sezoně pořádně zajímavá,“ tuší dnes už čtyřiačtyřicetiletý Jan Čaloun.

A kdo se podle něj porve o titul? „K největším favoritům bude určitě patřit Liberec. Pro mě je velkým favoritem Sparta, která se už nyní soustředí jenom na domácí soutěž. Podle mě půjde nahoru,“ říká. „Liberec je hodně silný, ale bude záležet na tom, jak se s tím popasuje brankář Will. Chytá skvěle, play off je však jiná soutěž. Ale mají tam i zkušeného Lašáka. Dál Sparta, Třinec a možná Brno, když se mu uzdraví hráči,“ líčí Moravec.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz