Byli jsme všude a nikde, mrzí Červenku. Chytila těší senzace osmnáctky

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

(SÖDERTÄLJE, od našeho zpravodaje) Možná takový zápas potřebovali. Čeští hokejisté až dosud v přípravě vítězili, dařilo se jim, jenže premiéra na Švédských hrách přinesla zklamání. Češi byli v duelu s Tre Kronor většinou všude pozdě, neměli osobní souboje, chyběla bruslařská aktivita. "Porážka 1:3 je dobrá k tomu, abychom si nemysleli, že to půjde samo. Zápasy jsme předtím vyhráli i trochu se štěstím, ale byl tam týmový výkon," konstatuje Roman Červenka.

Český kapitán po zápase nekličkoval. Žádné konejšení nebo hledání důvodů. "Švédů byl plný led, my prohrávali osobní souboje. Byli jsme všude a nikde, soupeř měl lepší pohyb. Zatímco oni se udrželi na puku, my vůbec. Velký rozdíl, určitě nám to dost ukázalo," povídá upřímně. Protivník nasadil dvanáct zámořských posil, v zápase to bylo znát. "Švédové jsou samozřejmě šikovní, mají spoustu hráčů z NHL, ale my se jim musíme vyrovnat minimálně v bruslení a agresivitě. I v zarputilosti. Je třeba hrát víc pospolu, to se tentokrát nedělo. Švédové měli pět hráčů dopředu i dozadu."

Umění Ekmana-Larssona, J. Klingberga, Zibanejada a dalších osobností bere Červenka v úvahu, hlavní nedostatky hledá v českém týmu. "Švédové kvalitu rozhodně mají, o tom není řeč. Ale i když to jsou výborní hráči, my musíme být protivnější, nemůžeme jim to dát takhle zadarmo. Pro mě byl největší rozdíl v tom, jak jejich obránci vyváželi puky. Házeli si je za bránu, měli každý odražený kotouč." Zápas lze podle něj brát i jako varování směrem k mistrovství světa. "Na jednu stranu jo, na druhou je třeba si říci, že jsme hráli s jedním z největších favoritů šampionátu. Ale to na věci nic nemění. Máme na čem pracovat, příště tam musí být pohyb, agresivita i větší chytrost. Jinak nemáme šanci."

První dvě třetiny nás přehrávali, říká Sklenička

Zvláštní utkání má za sebou David Sklenička. Sice si při dvanáctém startu připsal první gól v reprezentaci, ale coby člen české defenzivy věděl, že to se Švédy nebyla žádná hitparáda. "Ten gól byl asi jediná dobrá věc, co se mi v zápase povedla. Jinak to vůbec nebylo dobré," přiznává. Výkon českého týmu kulhal, hlavně tedy během prostředního dějství. "První dvě třetiny jsme se nedokázali srovnat s jejich tempem, v té třetí Švédové nejspíš trošku polevili, dostali jsme se do nějakých šancí. Příště ale musíme začít hned a celkově hrát lépe."

Podle plzeňského obránce vázla podpora směrem dopředu, o níž mluvil Roman Červenka. "Útočníkům jsme vůbec nepomohli, rozehrávka nám dlouho trvala, někdy jsme se ani nedostali z pásma. Třeba u jejich třetího gólu jsem to neodehrál já." Malou náplastí byla aspoň branka, které Sklenička docílil ve třetí třetině. "Hrálo se u nich za bránou, puk se posunul na Romana Červenku, ten mě viděl. Já jen vystřelil a naštěstí to tam padlo," popisuje.

Tahali jsme za kratší konec, ví Josef Jandač

Špatný dojem z utkání měl také Filip Chytil, pro celý český tým byla tahle bitva hodně poučná. "V první třetině jsme jim moc nestíhali. Přehrávali nás, z toho padly góly. Nevím, co se s námi stalo, jestli jsme byli unavení po cestě. V závěru jsme se zlepšili, musíme v tom pokračovat, protože hráče NHL mají i jiné týmy." Útočník New York Rangers tentokrát naskočil ve formaci s vrstevníky Chlapíkem a Zadinou. "Nemyslím si, že by to bylo špatné. Hráli jsme u nich v pásmu, byly tam šance. Samozřejmě, nějaké chyby se našly, ale u mladých to asi občas bývá. My se snažili," dodává.

Zatímco reprezentace dospělých sehrála nejhorší utkání v přípravě na šampionát, osmnáctka ve čtvrtek senzačně vyřadila na šampionátu Kanadu a v ruském Čeljabinsku bude hrát o medaile. Chytil si stejný turnaj zkusil loni, tehdy ročník 1999 nezvládl přestřelku s Finy a vypadl. "To jsem vůbec nečekal," reaguje na velký úspěch zlínský odchovanec. O parádě osmnáctky se dozvěděl bezprostředně po utkání v Södertälje. "Je to skvělé! Kluci neměli ve skupině moc dobré výsledky, ale porazili Kanadu a jsou v semifinále. Fakt super!" vzkazuje závěrem.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz