Buďme českému hokeji věrní jako v dobách úspěchů

vzkazuje Josef Augusta fanouškům. O jeho budoucnosti se rozhodne v pátek na zasedání VV ČSLH, kde přednese zprávu o skončené reprezentační sezóně

 
Týden po čtvrtfinálovém vyřazení s Ruskem, jímž český tým ukončil pouť na mistrovství světa, sestavuje reprezentační kouč Josef Augustazprávu o šampionátu a o právě skončené sezóně. Tu přednese na výkonném výboru ČSLH a bude čekat, jak ji přijme. 30. června mu končí smlouva u "A" týmu. Augusta má chuť u reprezentace pokračovat, ale zatím neví, bude-li mu to umožněno. Ihned po šampionátu navrhl místopředseda svazu František Černík, aby v realizačním týmu došlo ke změně. "To nebudu komentovat," uvedl Augusta. Příčiny čtvrtfinálového vyřazení vidí následovně. "Vsadili jsme na hráče z extraligy, některé vytipované posily a mužstvo jsme chtěli doplnit v prvním kole play off. Tito hráči nakonec nepřijeli. To byla alfa a omega našeho dalšího vystoupení na turnaji." Chápe zklamání fanoušků, ale přeje si jedno: "Právo na kritiku neupírám nikomu. Fanouškům bych chtěl vzkázat, že český hokej tímto mistrovstvím světa nekončí a přál bych si, aby byli českému hokeji věrní jako v dobách úspěchů."

Jak se nyní, týden po čtvrtfinálovém vyřazení s Rusy, stavíte ke svému dalšímu možnému působení ve funkci reprezentačního trenéra?
Sedmnáctého května bude zasedání výkonného výboru ČSLH, tam se bude o všem rozhodovat. Vystoupím se zprávou o reprezentaci a dál se uvidí. Systém mistrovství světa je takový, že výsledek jednoho utkání smazává vše. Nyní je na lidech, kteří řídí svaz, aby rozhodli, co bude dál.

Měl jste čas vyhodnotit příčiny neúspěchu ve čtvrtfinále...
Kádr se nepodařilo doplnit o dva hráče z NHL, které jsme do týmu chtěli. Bylo to buď vinou zranění, nebo ztráty formy. Navíc týmy, kde jsme měli vytipované posily postoupily do druhého kola Stanley Cupu. Tito hráči prostě nepřijeli a to se ukázalo jako alfa a omega našeho dalšího působení na turnaji. Už před mistrovstvím světa jsem říkal, že se nebráníme posílení týmu pro čtvrtfinále, ale tito hráči prostě nakonec nebyli.

Vyčítalo se Vám, že jste neměnil složení mužstva. Udělal byste dnes něco jinak?
Šestkrát po sobě jsme vyhráli, sebrali se ze dvou krizí. Změny byly, ale prostor pro změnu zbrzdilo, že jsme chtěli hráče z Kanady, kteří bohužel nebyli. Loni sehrála klíčovou roli řada Ujčík - Dopita - Čajánek, letos jsme bohužel Dopitu neměli.

Čtvrtfinále nakonec ovlivnilo pohled na celé vystoupení týmu. Jaký je Váš celkový dojem z jeho vystoupení na šampionátu?
Mužstvo nevyhrálo jeden zápas, z toho pramení náš neúspěch. Ale je třeba si uvědomit, že předtím dokázalo porazit Kanadu a Ameriku, tedy týmy, které jsou ve světě uznávané a kvalitní. Navíc v základní skupině porazili Švýcary a Němce, což jsou nepříjemní soupeři a mužstvo tím prokázalo sílu. Bohužel jedno utkání smazáá vše, čeho jsme předtím dosáhli.

Kritizován jste byl i za nominaci. Kdybyste teď měl možnost sestavit mužstvo znovu, postupoval byste stejně?
Vím, že mi bude teď vytýkáno, že jsme nepozvali hráče jako je Václav Prospal nebo Václav Varaďa. Prostě jsme vsadili na hráče, kteří měli úspěchy v předešlých letech a prokazovali dobrou formu. Navíc jsme dali příležitost hráčům z extraligy, kteří by měli v budoucnu tvořit kostru národního týmu a pokusit se navázat na osobnosti typu Reichla, Dopity nebo Ručinského.

Jak se nyní s odstupem času díváte na tolikrát zmiňovaný čtvrtfinálový zápas?
Chtěli jsme se ostat do vedení. To se bohužel nepovedlo. Utkání jsme měli rozehrané dobře, měli jsme šance, ale neproměnili jsme je. Zlomilo se to mezi pátou minutou a inkasovanou brankou, kdy jsme měli šanci. Ubránili jsme přesilovku a naopak při vlastní se nám nepodařilo vstřelit gól. Pak jsme inkasovali a museli jsme se nutit dopředu. Bylo to o štěstí a o vůli a bohužel se to nepodařilo. Rozhodly přesilové hry. I když jsme v rovnovážném stavu prohráli 2:1, měli jsme pak možnost řady početních výhod včetně přesilovky pěti proti třem. Rusové pak postupem do finále prokázali kvalitu své defenzivní hry. Po nás dokázali v semifinále porazit houževnaté a velice kvalitní Finy.

Titul nakonec směřuje na Slovensko, jak na Vás Slováci na turnaji působili a co byste si vzal z jejich příkladu?
Slováci vyhráli zaslouženě. Měli nejlepší tým, proto se stali mistry. Rusové sice dokázali ve finál srovnat na 3:3, ale pak už nedokázali rozhodnout, naopak vítěznou branku vstřelili Slováci. Titul je ve správných rukou. Slovensko mělo nejlepší tým, podobně jako my loni v Německu. Měli hráče z NHL, ty jsme my také chtěli, ale neměli jsme je. Šampionát jim vyšel, ale naprosto zaslouženě.

Jak na Vás zapůsobilo, že František Černík podal hned druhý den po vyřazení návrh na změnu realizačního týmu?
František Černík má z titulu své funkce prvního místopředsedy svazu na podobné náměty právo a já to nebudu komentovat. František věděl, proč to udělal. Další je na jednání výkonného výboru, který rozhodne. Je správné, že o budoucnosti budou rozhodovat odborníci. Záleží na tom, jak to posoudí výkonný výbor a konečný verdikt nechám na nich. Osobně trvá, co jsem říkal už po mistrovství, tedy, že mám chuť pokračovat, ale nezálěží to jenom na mě.

Jak vnímáte reakce fanoušků, ne vždy pochvalné?
Rozhořčení fanoušků chápu, čekali další úspěch. Jenom si myslím, že by některá vyjádření měla být slušnější. Právo na kritiku neupírám nikomu. Fanouškům bych chtěl vzkázat, že český hokej tímto mistrovstvím světa nekončí a přál bych si, aby byli českému hokeji věrní jako v dobách úspěchů.

(JaM)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz