Bratislava přivítala slovenské hokejisty jako hrdiny

10. května 2004, 1:50

ČTK

Slovenské hokejisty, kteří na světovém šampionátu v Praze skončili na nepopulárním čtvrtém místě, přivítala Bratislava jako hrdiny. Na Náměstí SNP se v noci na dnešek sešlo několik tisíc lidí, kteří svým miláčkům přichystali velkolepé ovace. Atmosféra připomínala předchozí roky, kdy Slováci postupně slavili zisk stříbrných, zlatých a bronzových medailí.

"Nevadí, že to letos nevyšlo. S Kanadou jsme v semifinále prohráli po faulu na Lašáka a s Američany nás v boji o bronz při penaltách opustilo štěstí. Naši hráči ale předvedli nejhezčí hokej ze všech a na ledě nechali srdce. Jsou to naši hrdinové," nechal se slyšet jeden z příznivců oblečený v replice reprezentačního dresu.

Fanoušci mávali slovenskými vlajkami a pobrukovali si hokejovou hymnu "Ať bože dá". Svých oblíbenců se dočkali až před druhou v noci a přivítali je pokřikem "Děkujem, děkujem". Někteří hráči zklamaní z nedělní prohry s Američany nastupovali na pódium se zamrzlými úsměvy, které ale časem před skandujícím publikem roztály.

"Škoda, že to letos nevyšlo zcela podle našich představ, ale udělali jsme všechno proto, abychom vás potěšili," vzkázal fanouškům brankář Ján Lašák. "Jste skvělí," doplnil jej trenér František Hossa. Za všechny hráče pak útočník Pavol Demitra přislíbil, že Slováci si spraví chuť na zářijovém Světovém poháru, který vyhrají.

Některé hokejové nadšence pod Tatrami zklamalo nedělní finále, v němž Kanada porazila Švédsko 5:3. Slováci doufali, že je Švédové sportovně pomstí. Nemohou totiž překousnout, že Kanaďané postoupili ze semifinále s jejich krajany po gólu, kterému předcházel faul na Lašáka. "V lednici jsem si na počest Seveřanů chladil švédskou Absolut vodku. Nakonec jsem ji tam nechal ležet. Nevadí, doufám, že Kanaďany rozdrtíme na Světovém poháru nebo na olympiádě," řekl třicetiletý fanoušek z východu země.

Slovenští hokejoví experti se však shodli, že zámořští hráči získali titul světových šampiónů zaslouženě. "Odehráli svůj nejkvalitnější zápas na šampionátu a ukázali svou tvrdost a sílu při napadání protihráčů. Dokonce dali góly po hezkých kombinacích, což u nich není zcela zvykem," sdělil Slovenské televizi bývalý reprezentační útočník Ján Pardavý.

Někdejšího trenéra slovenského národního mužstva Júlia Šuplera upoutali Kanaďané velkou morální silou, když museli dvakrát dotahovat dvoubrankové manko a nakonec zápas dovedli do vítězného konce.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz