Blog z MS 20: Iva Hnátová – jediná žena v realizačním týmu

Foto: rehatrenink.cz

Montreal – Růže mezi trny. Fyzioterapeutka Iva Hnátová je jedinou ženou v realizačním týmu juniorské reprezentace, která nyní bojuje o úspěch na mistrovství světa v Montrealu a Torontu.

Vždy jsem se chtěla dostat na mistrovství světa. Dalším mým snem byla olympiáda. A letos mi to vyšlo hezky – jela jsem do Ria a teď i na juniorský šampionát.

Mým úkolem je postarat se o kluky, aby byli po zdravotní stránce co nejvíc v pořádku. Je to o prevenci i řešení už vzniklých obtíží. A když potřebují, tak je namasíruji, i když fyzioterapie a masáž není jedno a to samé.

S nabídkou, abych pracovala pro juniorku, mě v létě kontaktoval pan Hnilička. Když jsem se rozhodovala, proti nebylo skoro nic. Možná vůbec nic. Hokej mám totiž strašně ráda. Už když jsem začínala studovat fyzioterapii, říkala jsem si, že bych se k němu chtěla dostat.

V rozpacích jsem snad byla jen z toho, že strávím Vánoce pryč. Bylo to poprvé, co jsem na Štědrý den nebyla doma. Pro mě navíc Vánoce hodně znamenají, ale zvládla jsem to. I tady jsme si udělali hezkou atmosféru. Sice trochu pracovní, ale také slavnostní.

Až se vrátím domů, Vánoce už dodatečně slavit nebudeme. Domluvili jsme se, že si dáme jen nějaký symbolický dárek. U rodičů se pak možná podívám na stromeček, ten by mohl vydržet.

„V rozpacích jsem snad byla jen z toho, že strávím Vánoce pryč. Bylo to poprvé, co jsem na Štědrý den nebyla doma."

Při zápasech bývám zdravě nervózní. Sedím na tribuně. Na střídačce může být jen šest lidí, takže je tam pan doktor, který je v tu chvíli důležitější než já. Jsme ovšem domluvení, že kdyby se něco stalo, tak za nimi seběhnu. Zatím jsem naštěstí nemusela.

Jsem sice jediná žena v realizačním týmu, nikdo si mě přesto nedobírá. Atmosféra je dobrá a srandičky samozřejmě jsou, ale ne z toho, že jsem žena.

Ani mi nevadí, že jsem mezi samými chlapy. Jsem na to zvyklá. Jinak pokoj mám na hotelu samozřejmě sama. 

„I v mladém těle je spousta neduhů, které je potřeba řešit. Co si budeme povídat – hokej není úplně něžný sport a je v něm řada zranění."

Moje práce mě moc baví. Vždy jsem měla ke sportu blízko. Dřív jsem dokonce dělala závodně atletiku. Do dvaceti jsem běhala sprinty, stovku a dvoustovku.

Protože jsem měla ráda i biologii, chtěla jsem buď studovat medicínu, být učitelkou, anebo trenérkou. Pak jsem se dozvěděla o fyzioterapii, která mi přišla jako dobrá kombinace všeho dohromady.

Myslím, že jsem se rozhodla správně. Jsem spokojená.

Spolupracuji i s reprezentacemi v jiných sportech. Každý z nich je v něčem specifický. Jsou trochu jiná bolístka, která řešíme. Jinak se ale hokejisté od ostatních sportovců neliší. Nemají žádné speciální potřeby.

Velký rozdíl není ani mezi juniorskými a dospělými sportovci. I v mladém těle je spousta neduhů, které je potřeba řešit. Co si budeme povídat – hokej není úplně něžný sport a je v něm řada zranění.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz