Blesková změna pro Vitáska. Z Örebro jde do Chanty-Mansijsku

Foto: Jiří Princ, hcbilitygri.cz

19. září 2017, 13:13

Václav Jáchim

Těšil se na zápasy švédské SHL, Ondřej Vitásek během letní přestávky kývl na nabídku týmu z Örebro. Ovšem nakonec je všechno jinak! Bývalý liberecký obránce před několika dny na severu Evropy skončil, teď je jasné, že se vydá východním směrem. Vitásek se dohodl na spolupráci s týmem Jugra Chanty-Mansijsk. "Přestup se narodil velmi rychle. Dostal jsem dva dny na rozmyšlenou, nabídka se mi od začátku líbila a chtěl jsem ji vyzkoušet. Ruskou KHL považuji za nejlepší soutěž v Evropě, láká mě konfrontace s kvalitou tamních hokejistů," konstatuje účastník MS 2014,

První zahraniční angažmá měl původně strávit v Örebro, ovšem nakonec za nový tým nestihl žádný duel tamní nejvyšší soutěže. "Ondra nedostával před startem nejvyšší švédské soutěže takové herní vytížení, jaké by si představoval. Zároveň se na trhu objevila možnost angažmá v KHL, kde hledali silného a skvěle bruslícího obránce. Věci se potkaly ve správný čas a Ondra se v nejbližších dnech zapojí do přípravy i zápasového rytmu nového týmu," připomněl Robert Spálenka ze společnosti Sport Invest, která hráče zastupuje.

Jednání s vedením ruské Jugry klaplo, Vitásek tedy bude nečekaně hrát Kontinentální ligu. "Ondra hodně stál o to, aby v novém týmu dostal větší prostor na ledě – i vzhledem k jeho případné účasti v národním týmu. Pevně věřím, že v Chanty-Mansijsku ukáže své kvality," doplnil Spálenka. Stěhování Vitáska se dalo očekávat, v pátek švédský klub uvedl, že český krajánek v týmu končí.

"Z týmu jsem nebyl vyhozen, jednalo se o oboustrannou dohodu. Pravdou je nicméně to, že do týmu si mě primárně vyhlédl předchozí sportovní ředitel a s tím stávajícím jsme nenašli společnou řeč. Byl jsem nucen do jiné hry, než jsem zvyklý. Nejsem pes obranář a právě tuto roli jsem měl plnit. Nikdy bych se nehádal s trenérem, snažil jsem se zadané úkoly dodržet, ale během dvou měsíců jednoduše nelze změnit celé mé hokejové pojetí. Trápil jsem se a na výkonech to samozřejmě bylo znát. O to jsem raději, že situace dopadla, jak dopadla," říká hráč s reprezentačními zkušenostmi.

Brzy zahájí novou hokejovou kapitolu. Jugra v minulých sezonách spoléhala pouze na ruské hokejisty, jenomže výsledky vázly. Bossové klubu proto letos postoj změnili, nedávno přišli Fin Savinainen a slovenský obránce Martin Štajnoch, jenž předtím oblékal dres Mountfieldu. Ale týmu se zatím nedaří, v tabulce Východní konference KHL je až dvanáctý. Jurga tento týden nakoupila domácí debakl 0:7 s Omskem, načež ruská média začala spekulovat o odvolání kouče Igora Zacharkina. Někdejší asistent Vjačeslava Bykova ovšem zůstal, vedení se pokouší mužstvo oživit změnami v kádru.

Posilou do defenzivy bude právě Ondřej Vitásek, který nyní vyhlíží ostrý start na východní frontě. "Vím, že klub má vyšší ambice, než je současné tabulkové postavení. Chtějí zabojovat o play off, a pokud bych k tomu mohl svým dílem přispět, bylo by to fantastické," poznamenal. Poslední hodiny a dny pro něj byly hektické. O novém angažmá nemá moc informací, hlavně touží pravidelně hrát. "Musím poděkovat manželce, která mě podpořila, stejně tak agentovi Robertovi Spálenkovi a celému týmu ze Sport Investu, kteří pro mě s ohledem na situaci ve Švédsku rychle našli řešení," vzkázal urostlý bek.

Přesun do týmu Jugry by měl pomoci oběma stranám. Účastník KHL očekává zkvalitnění defenzivy, Vitásek zase herní prostor a špičkové zápasy, které ho v olympijské sezoně udrží mezi kandidáty startu na vrcholné akci sezony. "To je výzva pro každého hráče, nejsem výjimkou. Věřím, že v případě konstantních výkonů v Rusku budu trenérům na očích, ale to je hudba budoucnosti. Nyní se soustředím na výkony a výsledky klubu, pak mohu případně koukat dál," uzavřel Vitásek. 

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz