Birner končí v Čeljabinsku a zvažuje další angažmá. V Traktoru ho střídá Roy

Foto: Michal Eger

1. listopadu 2016, 18:30

Václav Jáchim

Před startem sezony bleskově opustil Liberec a vydal se na východní frontu, Michal Birner (na snímku) tehdy se souhlasem libereckých Bílých Tygrů vyslyšel nabídky z Traktoru Čeljabinsk, jemuž ze zdravotních důvodů vypadl Jiří Novotný. Jenže někdejší pražský Lev a účastník jarního mistrovství světa vydržel v kádru Traktoru jen do první reprezentační pauzy. Dnes klub oznámil, že Birner v klubu končí. "Je to pravda, stalo se tak po dohodě obou stran," potvrdil hokej.cz agent hráče Vladimír Vůjtek ze společnosti Eurohockey Services.

Bojovný útočník stihl za Traktor pouze dvanáct duelů KHL, v nichž si připsal jednu nahrávku. Poslední duely Birner strávil mimo základní sestavu, dalo se tušit, že může dojít ke změně. "Michal přišel do klubu s tím, že vytvoří formaci s Michalem Řepíkem. Jako v reprezentaci nebo v Liberci. Jenže Řepík se záhy potom zranil a Birner dostával postupně stále méně prostoru na ledě," konstatuje Vůjtek.

Českou enklávu v klubu založil generální manažer Sergej Gomoljako, jemuž se výkony obou někdejších Bílých Tygrů velmi líbily. Hlavně na světovém šampionátu. Nicméně našince v kádru Traktoru pronásledovaly neskutečné problémy. Vzhledem k mononukleóze nejprve vypadl Novotný, pak si rameno vážně zranil Řepík. A teď odchází i Birner, což na klubových stránkách potvrdil nový generální manažer Jevgenij Gubarev.

Z českých hokejistů v týmu bude pokračovat pouze brankář Pavel Francouz. "V organizaci došlo ke změnám, v klubu skončil generální manažer Sergej Gomoljako a kouč dával prostor jiným hráčům. To se v hokeji stává. Michal se snažil být trpělivý a bojovat, ale situace se neměnila. V takovém případě je lepší, pokud se obě strany rozejdou. Vzájemně jsme se dohodli, Birner v Čeljabinsku pokračovat nebude," potvrzuje Vůjtek.

Kam povedou další kroky účastníka nedávného Světového poháru? "Intenzivně to řešíme. Pokud by šel Michal do extraligy, připadal by v úvahu jedině Liberec. Pro Michala je to srdeční záležitost, navíc je klubu vděčný, že ho v srpnu uvolnil do Traktoru. Ale máme další varianty, jedna ze zahraničí vypadá hodně zajímavě," reaguje hráčův zástupce. Podle serveru championat.ru se má jednat o nabídku ze Švýcarska. "Zatím nelze nic konkrétního potvrdit, jiné zahraniční působení je ale v tuto chvíli pravděpodobnější, než že by se Birner vrátil domů," dodává Vůjtek.

Představitelé hokejového Čeljabinsku záhy po ukončení spolupráce s Birnerem reagovali a bleskově přivedli jiného zahraničního hokejistu. Traktor vyměnil z Omsku kanadského útočníka Dereka Roye, jenž má na pažbě spoustu zápasů NHL v barvách Buffala, Dallasu, Edmontonu a dalších klubů. Opačným směrem putoval Danil Gubarev, Traktor navíc uvolnil nejmenovanou finanční kompenzaci. "O Roye jsme měli zájem už v létě. Když se teď naskytla možnost výměny, uskutečnili jsme ji," komentoval trejd generální manažer Jevgenij Gubarev.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz