Američanky obhájily juniorské zlato. V boji o bronz uspěly Švédky

Foto: Utsav Gupta, Niagara News

(ST. CATHARINES, od našeho zpravodaje) Poslední hrací den MS žen do 18 nabídl medailové boje. Ty už sice probíhaly bez české účasti, rozhodně ale bylo na co koukat. V duelu o třetí místo se skvělým výkonem vytáhly Švédky, které přehrály Rusko 2:1. Vrcholem večera a celého šampionátu bylo večerní finále mezi USA a Kanadou. Před zaplněnou halou uspěly v prodloužení Američanky, které tak obhájily loňské zlato.

Do boje o bronz vstupovaly v roli papírových favoritek hokejistky z Ruska, Švédky ale na své soupeřky vlétly a od samého úvodu je přehrávaly. „Chtěly jsme hrát naši hru. Věděly jsme, že musíme hrát jako tým, jinak nebudeme mít šanci,“ říká Sara Hjalmarssonová.

Cestu za pátým bronzem odstartovaly hráčky Tre Kronor dvěma brankami v úvodní periodě. Hjalmarssonová zvyšovala na 2:0 už v 13. minutě. „Je úžasné trefit se zrovna v takovém zápase. Branka ale padla v úvodu zápasu, slavit jsme ještě nemohly,“ pokračuje autorka druhého gólu. Ke konci Rusky snížily a v závěru bojovaly o vyrovnání. „Moc času na přemýšlení tam nebylo. Prostě jsme se všechny snažily dostat puk pryč ze třetiny,“ usmívá se Jessica Adolfssonová.

Rusky nakonec ani v šesti vyrovnat nedokázaly, a Švédky tak po zápase mohly převzít bronzové medaile. „Nepopsatelný pocit, prostě úžasné. V týmu jsem už třetím rokem, dvakrát jsme byly šesté… Je prostě úžasné stát tu na krku s bronzovou medailí,“ líčí Adolfssonová, nejproduktivnější obránkyně turnaje.

Američanky znovu zlaté, rozhodlo prodloužení

Vrcholem večera bylo finále mezi domácí Kanadou a úřadujícími mistryněmi ze Spojených států. Vyprodané Meridian Centre potěšilo poměrně rychlé dvoubrankové vedení javorových listů. Američanky se ale nevzdaly. „Řekli jsme si, že ještě máme čtyřicet minut a tenhle zápas nechceme a nemůžeme prohrát. Hrály jsme o zlato,“ popisuje brankářka Alex Gulsteneová.

Foto: Utsav Gupta, Niagara News

Američankám se nakonec opravdu povedlo ještě ve druhé třetině snížit. Poté následovalo skvělé vystoupení Natalie Snodgrassové. Ta nejdříve obstarala vyrovnání na 2:2 a po necelých dvou minutách prodloužení dokázala duel o zlato rozhodnout. Po zápase jen těžko hledala slova, kterými by popsala své pocity. „Pracovaly jsme skvěle, a hlavně jako tým. Je opravdu skvělé podruhé v řadě získat zlato. Neuvěřitelné,“ říká s úsměvem od uchu k uchu.

Američanky se navíc musely vyrovnat s tím, že proti nim kromě Kanaďanek na ledě stálo dobrých pět tisíc lidí v ochozech. Zaplněné Meridian Centre pochopitelně přálo zlato domácímu týmu. „V prvním zápase proti Kanadě tady bylo méně lidí, před finále se dokonce objevila nová místa k sezení, což bylo trochu překvapení. Při přerušeních jsme se skoro ani neslyšely navzájem, ale zvládly jsme se s tím vyrovnat,“ uzavírá dívka, která svými trefami rozhodla celé finále.

Zápas o třetí místo: RUSKO – ŠVÉDSKO 1:2 (0:2, 0:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 6. Běloglazovová (Kadirovová) – 6. Tedenbyová (Adolfssonová), 14. Hjalmarssonová

Finále: USA – KANADA 3:2 v prodloužení (0:1, 1:1, 1:0 - 1:0)

Branky a nahrávky: 35. Wokenová, 49. Snodgrassová, 62. Snodgrassová (Barnesová, Wehingtonová) – 18. Bourbonnaisová, 26. Wattsová

Konečné pořadí MS žen do 18 let

1. USA
2. Kanada
3. Švédsko

4. Rusko
5. Česko
6. Finsko
7. Švýcarsko
8. Francie

Francie sestupuje do Divize I, v elitní divizi ji střídá Japonsko.

Individuální ocenění

Nejlepší hráčky podle direktoriátu turnaje:

Brankářka: Emma Södebergová (Švédsko)
Obránkyně: Cayla Barnesová (USA)
Útočnice: Alina Müllerová (Švýcarsko)

All-star tým podle novinářů:

Emma Söderbergová (Švédsko) – Cayla Barnesová (USA), Jessica Adolfssonová (Švédsko) - Ashton Bellová (Kanada), Alina Müllerová (Švýcarsko), Fanuza Kadirovová (Rusko).

Nejužitečnější hráčka turnaje (MVP) podle novinářů:

Valeria Tarakanovová (brankářka, Rusko)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz