Američan Kane opouští Třinec, bude hrát KHL za čínský Kunlun

Foto: Marian Ježowicz, hcocelari.cz

1. června 2017, 13:14

Václav Jáchim

Uplynulou sezonu strávil v kádru Třince a poprvé hrál českou Tipsport extraligu, teď se Cory Kane (na snímku) vydá do Kontinentální ligy. Americký útočník se dohodl na spolupráci s čínským týmem Kunlun Red Star, kde podepsal roční dvoucestnou smlouvu. Jak uvádějí ruské zdroje, někdejšímu hráči farem Bostonu a Dallasu pomohla k novému angažmá i skutečnost, že má čínské kořeny.

Loňský nováček KHL hledá před další sezonou kvalitní zahraniční posily, zároveň zástupci klubu mapují situaci u hráčů, kteří mají čínský původ. Nedávno objevili v německém Ravensburgu kanadského útočníka Brandona Wonga, ze zámořské East Coast Hockey League přijde do asijského týmu obránce Mikäel Tam.

Čína v roce 2022 uspořádá olympijské hry a tamní národní tým udělá maximum, aby byl alespoň trochu konkurenceschopný. Podle dostupných zpráv Číňané úplně nechtějí jít cestou Korejců, kteří dali občanství několika zámořským hráčům. Ovšem čínský původ se hodit bude, první hráči dostanou prostor právě v Kunlunu.

Uvidíme, jestli do čínské reprezentace výhledově zamíří také Cory Kane. Šestadvacetiletý rodák z Irvine v Kalifornii si zájem čínského klubu vybojoval v Třinci, kam loni přišel na zkoušku, načež podepsal roční smlouvu. Ve hře mělo být její prodloužení, zajímaly se i jiné extraligové týmy - v této souvislosti údajně Pardubice a další kluby. Ale všechno je jinak, Kane se stěhuje do Kontinentální ligy.

Během ročního angažmá v Třinci sehrál šikovný bruslař 44 extraligových utkání (i s play off), vstřelil 13 branek a přidal deset asistencí. Jeho kontrakt s Kunlunem je dvoucestný, což znamená, že hráč může nastoupit také za farmu KRS Heilongjiang v ruské Vyšší lize.

Vedle Kanea se Kunlunu upsal i kanadský obránce Jesse Blacker. Bývalý zadák Anaheimu dosud válel za německý Norimberk, kde měl nadále platnou smlouvu. Blacker se podle ruských médií se závazku vykoupil a míří do KHL. Kunlun v uplynulých dnech začal budovat kádr na příští období, mezi posily se zařadili finští útočníci Vili Sopanen, Matias Myttynen, Bělorus Andrej Kosticyn, švédský brankář Magnus Hellberg nebo jeho krajan, útočník Richard Gynge.

Tým Kunlunu dostal na povel uznávaný kanadský kouč Mike Keenan. Jedním z jeho asistentů bude někdejší útočník NHL Bob Carpenter, zapojit se má rovněž vynikající ruský bek Igor Kravčuk. Na odchodu je naopak skupina hráčů, která týmu pomáhala po vstupu do Kontinentální ligy. Dres Kunlunu nejspíš nadále nebudou oblékat ani Slováci Martin Bakoš s Tomášem Marcinkem.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz