12 gólů? Je to výjimečné, tvrdí Hlinka. Trenéry ze sanitky ještě Řepík neměl

Foto: hcsparta.cz

29. ledna 2017, 21:01

Václav Jáchim

Sparta vzdává hold je tradiční akcí ve prospěch složek policie, armády a záchranného systému, start letošního ročníku přinesl unikátní vítězství a neskutečných patnáct branek. Ačkoli třinečtí Oceláři začali slušně a vedli, nakonec nakoupili ostudný debakl 3:12. Duel končili v depresi, naopak domácí před návštěvou víc než 14 tisíc diváků řádili jako černá ruka. "V profesionálním zápase jsem ještě tolik branek nezažil. Je to krása," povídá nadšeně Brian Ihnačák.

Italský reprezentant s česko-slovenskými kořeny, jenž se narodil v Kanadě, přispěl gólem a třemi nahrávkami. Ovšem bodové rekordy trhali i další parťáci. Jaroslav Hlinka zaznamenal hattrick, sparťané dávali jednu hezčí branku než druhou. "Hráli jsme dobře, nevím, jestli jsme si zasloužili takový výsledek. Ale je to hezké, určitě," nepochybuje Ihnačák. Zároveň kvituje, že ofenzivě také přispěl. "Jo, hele, dlouho jsem čekal na podobnou produktivitu. Je to příjemný. Myslím, že posledních sedm zápasů jsem hrál fakt dobře, bylo hodně šancí, ale body nepřicházely. Teď konečně ano."

Hlinka: Do brány nám napadalo víceméně všechno. Byli jsme jasně lepší

Ještě po nějakých šesti nebo sedmi minutách domácí tušili, že skolit druhý tým tabulky nebude jen tak. Ale pak se začaly dít věci. Sparťané se neskutečně uklidnili, hráli lehounce, jako z partesu. Oceláři kupili chyby, v obraně byli místy za nazdárky. A skóre narůstalo. "Soupeře jsme fakt deklasovali, náš hokej byl výborný. Máme čtyř výborné lajny s obránci, vynikajícího gólmana. Bruslili  jsme, hráli do těla, systémově to bylo v pořádku. Myslím, že si to sedlo," hodnotí Ihnačák.

Tahle bitva vejde do novodobé extraligové historie, protože oba soupeři patří do elitní šestice a rozdíly jsou mezi nimi běžně minimální. Tentokrát to ale bylo víc než půl zápasu úplně jasné. Takže zatímco třinecký kouč Kýhos mluvil po utkání o ostudě a o tom, jak se stydí, sparťané sypali úsměvy. "Do brány nám napadalo víceméně všechno. Byli jsme jasně lepší a zaslouženě vyhráli. Nicméně takových zápasů se moc v kariéře nehraje. Pro Třinec to bylo strašně těžké," uznává Jaroslav Hlinka.

Během kariéry zažil skoro všechno, i podobně jasné bitvy: "Někdy před dvěma nebo třemi lety jsme hráli s Karlovými Vary, to bylo 11:0. Letos s Mladou Boleslaví zase 9:0. Myslím, že podobné zápasy jsou opravdu výjimečné," hlásí. Jeho formace přispěla vydatně, souhra Hlinky s Vránou a Řepíkem se týkala posledních dvou utkání. A hodně se líbí. "Zatím to funguje a doufám, že bude i dál. Vyhovíme si. Ale myslím, že utkání s Třincem úplně není měřítkem naší výkonnosti, jelikož jsme jako mančaft hráli perfektně."

Řepík: Když to takhle jde, snažíte si to užít. Bušili jsme dál a dál

Hlinka sám zaznamenal hattrick. Když ho třetí trefou  v 53. minutě uzavřel, dostal se do konfliktu s Martinem Adamským. "Už předtím mi na modré čáře podkopl nohy, po gólu tam dal krosček. To se stává, nic velkého to nebylo," mávne rukou Hlinka. Sparťany zdobila skutečnost, že až do konce hráli s chutí. Nepolevili, nešetřili se. Pořád šli za dalšími přesnými trefami. "Když už to takhle jde, snažíte si všechno užít. Bušili jsme do toho dál a dál, góly postupně přibývaly," souhlasí Michal Řepík.

Navrátilec z KHL se dostává do formy. V pátek se trefil proti Liberci, teď i do sítě Ocelářů. Celá Sparta zaslouží za tenhle koncert jedničku! "Takový zápas někdy je. Pro nás super, pro druhý tým nic moc. Ale jsme za to moc rádi. Protože poslední dobou jsme moc gólů nedávali, je moc dobře, že jsme to teď protrhli," tvrdí Řepík. Pražany těší vysoké vítězství i kvůli fanouškům. V O2 areně se jich sešlo před 14 tisíc, v letošní sezoně šlo o nejvyšší extraligovou návštěvu. "Musím říci, že jsem si toho ze začátku nevšiml. Čekal jsem nějakých osm a půl tisíce. Pak najednou koukám, že strany jsou otevřené. Lidí přišlo přes čtrnáct tisíc... Jo, to se pak hraje krásně. A lehce. Jako mančaft jsme určitě vděční," vzkazuje Ihnačák.

Pro utkání oblékli sparťané speciální dresy na způsob záchranářů, trojice koučů měla na sobě oranžové bundy. "Na trenéry jsem moc nekoukal, ale dresy jsou hezky udělané," připomíná Hlinka. "Je to pěkná tradice, co pro tyhle složky pořádáme. Hlavně se mi líbil plný barák. To bylo perfektní." Speciální barvy přinesly speciální vítězství. "Asi se zeptáme Petra Břízy, jestli si dresy nenecháme do konce sezony," hlásí z vesela Řepík. A co Kalous a spol, kteří na střídačce vypadali přesně jako chlapi ze sanitek první pomoci? "Takové trenéry jsem ještě neměl. Možná se připravují na další job," usměje se závěrem..

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz